Wedspellen | COC en Washington “openen” zich voor de deelname van Rusland

Het (Montreal) Canadian Olympic Committee (COC) zei dat het “openstaat” om de mogelijke terugkeer van Russische en Wit-Russische atleten naar de volgende Olympische Spelen in Parijs in 2024 te onderzoeken. Washington kondigde donderdag ook zijn steun aan voor de deelname van Russische atleten. , onder een neutrale vlag.
Dat zegt David Shoemaker, CEO en algemeen secretaris van het COC, donderdagmiddag in een e-mail aan The Canadian Press.

“We erkennen dat de beslissing om atleten uitsluitend op foundation van hun nationaliteit uit te sluiten in strijd is met de principes die ten grondslag liggen aan de Olympische Beweging”, aldus het eerste COC.

“Daarom staan ​​we open voor het verkennen van een pad dat leidt tot de opname van neutrale Russische en Wit-Russische atleten die minimaal voldoen aan de voorwaarden van de IOC Govt Board”, voegde het eraan toe.

Dit standpunt van het COC sluit aan bij het standpunt van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vorige week gaf het IOC aan voorstander te zijn van de aanwezigheid van de Russische en Wit-Russische delegaties onder een neutrale vlag op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, ondanks een verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om hen helemaal uit te sluiten van het evenement.

“Het IOC negeerde de oorlogsmisdaden van Rusland door te zeggen dat geen enkele atleet magazine worden gestraft vanwege een paspoort”, terwijl Oekraïense atleten nog steeds worden neergeschoten omdat ze een paspoort hebben. Ik vraag alle sportleiders ter wereld zich uit te spreken over deze kwestie’, tweette de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba vorige week.

Daags na de bekendmaking van de organisatie in Lausanne werden Rusland en Wit-Rusland officieel uitgenodigd voor de Aziatische Spelen, die cruciaal zijn voor de Olympische kwalificaties.

Het standpunt van het COC botst met dat van de Canadese regering, die snel de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 veroordeelde. Ottawa sloot zich onlangs aan bij de westerse beweging om gevechtstanks naar Oekraïne te sturen.

Voormalig olympisch hardwerkende Jean-Luc Brassard liet donderdagochtend in een interview met 98.5 FM niet na om het verschil tussen het standpunt van de regering en dat van het COC te benadrukken.

“Aan de ene kant hebben we [la ministre des Affaires étrangères] Mélanie Joly die luid en duidelijk bazuinde dat Canada bij Oekraïne is. Er worden sancties opgelegd aan de oligarchen [russes]we doen alles wat we kunnen om Oekraïne te helpen, maar we laten het mooiste visitekaartje aan de folteraar – Poetin en zijn bende dictators – zodat hij alle reflectoren bij zich heeft’, zei Brassard, Olympisch gouden medaillewinnaar en voormalig lid van het Swimming pools Olympisch Comité, bij de microfoon van Paul Arcand.

Brassard herinnerde zich vervolgens de slechte staat van dienst van Rusland – die hij beschreef als een “schurkenstaat” – op het gebied van doping. Hij benadrukte met identify dat Rusland is gestraft in verband met de onthulling van een geïnstitutionaliseerd dopingschandaal.

De 50-jarige ex-werknemer wees er echter op dat er bepalingen zijn die de mogelijkheid beperken dat de Canadese overheid zich bemoeit met besluiten van het COC.

“Minister [Joly] ze zou de telefoon kunnen opnemen en COC’s oren kunnen warmen, maar er is geen stroom. Dat zagen we onlangs bij het Hockey Canada-schandaal: de minister [du Sport, Pascale St-Onge] ze zou kunnen bellen, de financiering van de organisatie kunnen verlagen, maar dat is alles wat ze kon doen, omdat de regelgeving haar geen diepgaande controle en de mogelijkheid geeft om dingen te veranderen, ‘zei hij.

Het COC wees echter elk verzoek om een ​​interview met The Canadian Press over dit onderwerp af.

Een reeks reacties

Elders in de wereld verschillen de reacties op de beslissing van het IOC van land tot land.

De nieuwe president en CEO van het Olympisch en Paralympisch Comité (USOPC) van de Verenigde Staten herhaalde de steun van zijn organisatie voor het verkennen van een pad om Russische en Wit-Russische atleten onder een neutrale vlag op te nemen bij de Spelen van Parijs. Hij herinnerde er echter aan dat de huidige sancties tegen Rusland moeten worden gehandhaafd.

Gene Sykes, die Susanne Lyons opvolgde als hoofd van USOPC 1hmm Jan schreef vorige week een temporary aan atleten en anderen in het veld na de IOC-aankondiging. Rusland en Wit-Rusland zijn ook uitgesloten van de meeste internationale competities waarin sport op het Olympische programma staat vanwege de invasie van Oekraïne.

“Na geluisterd te hebben naar veel atleten en concurrenten uit de hele Verenigde Staten, zien we een echte wens om te strijden tegen de beste atleten van over de hele planeet – op voorwaarde dat er natuurlijk een veilige en eerlijke omgeving kan worden geboden”, schreef Sykes in een temporary. ontvangen door de Related Press.

Letland zei woensdag dat het zou overwegen de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te boycotten als atleten uit Rusland en Wit-Rusland zouden mogen deelnemen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

Terwijl sommige Europese regeringen, waaronder de Letse, het besluit van het Internationaal Olympisch Comité hebben veroordeeld om de deur open te zetten voor de mogelijke deelname van atleten uit Rusland en Wit-Rusland, en Oekraïne heeft gedreigd de Spelen te boycotten, is de situatie anders met de Nationale Olympische Comités .

Volgens Brassard was het vertrek van het COC, een van de Canadese overheid onafhankelijke entiteit, dan ook voorspelbaar.

“Dat heb ik hem met heel mijn hart toegewenst [le COC] laat de IOC-lijn over deze kwestie vallen, need – het is een bekend feit – het COC is slechts de woordvoerder van het IOC. […] Maar ik zou graag willen dat Canada opstaat en zich uitspreekt”, besloot hij.

Washington ondersteunt de deelname van Russische atleten

De Verenigde Staten steunen de deelname van Russische en Wit-Russische atleten aan de Olympische Spelen onder een neutrale vlag, maar zijn tegen het tonen van hun vlaggen, zei het Witte Huis donderdag.

Als atleten worden uitgenodigd voor een internationaal sportevenement zoals de Olympische Spelen, “moet het absoluut duidelijk zijn dat ze niet Rusland of Wit-Rusland vertegenwoordigen”, zei woordvoerster Karine Jean-Pierre. Met identify de deelname of niet-deelname van atleten uit deze landen aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024 staat steeds meer ter discussie.

Van Related Press en Agence Francer-Presse

Leave a Comment