Je mond afplakken is de engste manier van slapen op TikTok

Mijn man merkte onlangs dat ik begon te slapen met mijn mond open. “Je snurkt niet,” verzekerde hij me. Maar toen voegde hij er zachtjes aan toe: “Je ademt gewoon luidruchtig door je mond.” Het geluid begon het hem moeilijk te maken om in slaap te vallen – wat zijn toch al fragiele slaapschema verpestte – en zelfs ik merkte dat ik een slechte adem kreeg door deze geweldige nieuwe gewoonte. Nadat ik een tongschraper voor mezelf had gekocht, begon ik verschillende manieren te onderzoeken om ‘s nachts niet meer door mijn mond te ademen. Veelvoorkomende aanbevelingen waren technieken zoals ademhalingsmeditaties en het ondersteunen van kussens, maar mondtape om te slapen is onlangs een development geworden op TikTok, en de titel alleen al was genoeg voor tientallen videomakers om video’s te plaatsen waarin ze hun mond afplakken voor het slapengaan, bewerend dat het kan je helpen slapen, een slechte adem elimineren, gaatjes verminderen, je immuunsysteem versterken, enz. Natuurlijk moesten we wat graven. Hier leggen onze specialists de risico’s en voordelen uit – indien van toepassing – de mond afsluiten.


Ontmoet de specialists:

  • Michael Breus, PhD, is een klinisch psycholoog en slaapexpert gevestigd in Californië.
  • Meylan Khan, MD, hoogleraar geneeskunde, afdeling longgeneeskunde en kritieke zorg, Universiteit van Michigan in Ann Arbor, Michigan.
  • Richard Lipari, MD, is gediplomeerd tandarts bij Lipari & Mangiameli Dentistry in Chappaqua, New York.
  • Jeffrey Sulitzer, MD, Chief Medical Officer van SmileDirectClub Washington DC.
  • Sudha Tallavajhula, MD, is neuroloog bij UTHealth in Houston en medisch directeur van het Heart for Neurological Sleep Drugs bij TIRR Memorial Hermann in Houston.

Wat is mondtaping?

Mondtape houdt in dat u ‘s avonds voordat u naar mattress gaat een stuk speciale tape, zoals microporeuze tape (niet het soort tape waarmee u cadeaus inpakt), in het midden van uw mond plakt. Makers die microtape gebruiken om te slapen, doen dit om het lichaam te dwingen om ‘s nachts door de neus te ademen in plaats van door de mond, en claimen voordelen zoals verhoogde immuniteit en verbeterde mondgezondheid. nasale ademhaling is de natuurlijke en onbewuste manier van ademen van het lichaam, volgens professor Meilan Khan, M.D., afdeling Pulmonology en Crucial Care Drugs van de Universiteit van Michigan, maar het versterken ervan is niet zo eenvoudig als de mond uit de vergelijking halen. Ze benadrukt dat als iemand in een droom door zijn mond ademt, “er is [another health] de oorzaak hiervan, die niet eenvoudig kan worden verholpen door de mond af te plakken met ducttape.

Is mondtapen veilig?

Kort antwoord: waarschijnlijk niet.

Zelfs voor over het algemeen gezonde mensen kunnen mogelijke bijwerkingen van mondtapen zijn: ademhalingsproblemen, verstopte neusgangen, beperking van de zuurstofstroom en huidirritatie. Dr. Khan geeft toe dat ze “het moeilijk vindt om iemand een verband aan te bevelen”. Michael Breus, Ph.D., een klinisch psycholoog en slaapexpert, heeft ook bedenkingen omdat mondademhaling op zichzelf meestal een teken is van iets dat het vermogen van een persoon om door de neus te ademen beperkt, zoals allergieën of verstopte neus, zoals een afwijkend septum of neuspoliepen. Hij waarschuwt ook dat mensen bij wie slaapapneu is vastgesteld, ook “nooit” mondtape mogen gebruiken, omdat de slaapstoornis episodes van abnormale ademhaling tijdens de nacht kan omvatten, waardoor het lichaam uit de mond moet ademen om zuurstof te krijgen. behoeften.

Heeft het voordelen om ‘s nachts meer door je neus te ademen?

Deskundigen wijzen erop dat hoewel sociale media lovend zijn over de voordelen van mondtaping, er zeer weinig wetenschappelijk bewijs is om ze definitief te bevestigen. Beweringen dat taping van de mond gunstig kan zijn voor het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verbeteren van de mondhygiëne, zijn echter gebaseerd op de voordelen die kunnen worden behaald door vaker neusademhaling in het algemeen.

Versterkte neusgangen

“Door de neus ademen doet ons goed. De lucht wordt beter gefilterd en bevochtigd voordat ze de longen binnendringt”, merkt dr. Khan op, wat de doorgangen in de neus versterkt. Omdat mensen echter van nature door hun neus ademen, benadrukt Dr. Khan dat als iemand tijdens het slapen fixed door zijn mond ademt, hij een specialist moet raadplegen om erachter te komen waarom.

Verbeterde mondhygiëne

Slechte adem, weggaan? Nou, misschien. Volgens Richard Lipari, DDS, gediplomeerd tandarts bij Lipari & Mangiameli Dentistry in Chappaqua, New York, zijn mensen die ‘s nachts door de mond ademen vatbaar voor een droge mond, wat kan leiden tot een slechte adem en het risico op gaatjes kan vergroten. op de lange termijn. Logischerwijs betekent dit dat het afsluiten van je mond deze problemen zou moeten oplossen, omdat het je mond bedekt. Dr. Lipari benadrukt echter dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat mondtapen de mondhygiëne absoluut verbetert.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van mondtapen?

Er zijn verschillende goede redenen waarom deskundigen over het algemeen tegen taping van de mond zijn. De mogelijke bijwerkingen van het tapen van de mond, waarvan sommige duidelijker zijn dan andere, baren grote zorgen.

Moeizame ademhaling

Het eerste probleem dat waarschijnlijk in je opkomt als je denkt aan het fysiek afplakken van je mond, is het vermogen om goed te ademen. Ja, het lichaam kan zowel door de mond als door de neus ademen, maar er is een goede reden waarom het twee kanalen heeft waar zuurstof doorheen kan. Als je een obstructie hebt die het alleen maar moeilijk maakt om door je neus te ademen (zoals degene die Dr. Breus eerder noemde), zal het afplakken van je mond het nog moeilijker voor je maken om te ademen, vooral voor mensen met slaapapneu.

Verstopping van de neusgangen

Eerder werd opgemerkt dat neusademhaling helpt om de neusholtes te versterken, maar mondademhaling speelt ook een rol bij het helder houden van uw systeem. Hoesten is de manier van het lichaam om de luchtwegen open te houden, zei Dr. Khan, en het afplakken van de mond kan dat verdedigingsmechanisme verstoren.

Beperkte zuurstoftoevoer

Wanneer de zuurstofniveaus in het lichaam te laag worden, kunnen hartritmestoornissen of zelfs toevallen optreden, zei Dr. Khan. Theoretisch zou dit risico kunnen toenemen als je je mond blokkeert als je neus al verstopt is. “[In this case, mouth taping could] verminder het vermogen van uw lichaam om de zuurstof te krijgen die het nodig heeft terwijl u slaapt, waardoor uw bewustzijnsniveau nog verder daalt’, legt Dr. Khan uit.

Huidirritatie

Hoewel mensen tape gebruiken die is ontworpen om de huid tegen de mond te tikken, zeggen onze specialists dat het gebied rond de mond erg gevoelig is, dus er is altijd een risico op irritatie of huiduitslag.

Wat zijn de alternatieven voor mondtaping?

De professionals die we spraken, zien deze development duidelijk als iets dat vermeden moet worden. Maar als u toch de vermeende voordelen van mondtaping wilt benutten, zeggen specialists dat er genoeg alternatieven zijn om te overwegen.

Voor mondgezondheid:

Denk na over wat je eet voordat je naar mattress gaat

Volgens Jeffrey Sulitzer, MD, tandarts en chief medical officer bij SmileDirectClub, als je wilt proberen je mond af te plakken om een ​​slechte adem in de ochtend kwijt te raken, wil je misschien eerst naar je dieet kijken. “Een droge mond kan worden veroorzaakt door veel van het voedsel dat u gedurende de dag eet, zoals zout of zuur voedsel en alcoholische dranken”, legt Sulitzer uit. Bezuinigen op dit soort voedsel en dranken kan dit helpen voorkomen.

Stel een mondhygiëneregime op en handhaaf het

Een manier om uw mondhygiëne te verbeteren, is door goede mondhygiënepraktijken te volgen. Als mondademhaling de oorzaak kan zijn van een slechte ochtendadem, raadt Dr. Sulitzer aan om een ​​nieuwe tandenborstel te kopen om al het voedsel en voedselresten van uw tanden en tandvlees te verwijderen, en een irrigator om uw tandvlees grondig te reinigen en uw mond te hydrateren.

Slaap voordelen:

Probeer neusstrips of een neusspreider.

Door je neus ademen terwijl je slaapt (zonder mondtape) gaat makkelijker als je geen neusverstopping hebt. Een vrij verkrijgbare remedie tegen verstopte neus die Dr. Breus neusdilatatoren aanbeveelt, een van zijn favoriete methoden om de neusluchtwegen te openen. “Persoonlijk gebruik ik MUTE,” zegt hij, “het opent de neus en werkt [well]Hij voegt eraan toe dat als de verstopte neus aanhoudt, het misschien tijd is om met een arts te praten. “Terwijl vrij verkrijgbare medicijnen helpen bij het verlichten van incidentele neusverstopping, moet een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg chronische of ernstige ademhalingsallergieën behandelen.”

Verander je slaaphouding

Klinkt te simpel, maar Sudha Tallavajhula, Ph.D., een neuroloog bij UTHealth Houston en medisch directeur van het Heart for Neurological Sleep Drugs bij TIRR Memorial Hermann in Houston, zegt dat het veranderen van je slaaphouding kan helpen om je mond ‘s nachts gesloten te houden, vooral als je meestal op je rug slaapt. . Deze aanpassing wordt “positietherapie” genoemd, waarbij u tijdens het slapen niet op uw rug gaat liggen. “Dit kan worden bereikt door in een liggende positie of op uw zij te slapen, met behulp van de combinaties van matrassen en kussens die u heeft”, zegt dr. Tallavajhula.

Leave a Comment