Deze Breton gebruikte de zee en zijn jeugd om een ​​van de meest verwachte videogames van 2023 te makenAchter de virtuele melodieën praten videogames over het leven: de mensen die ze spelen, de mensen die ze maken. Een excellent voorbeeld is Beneath the Waves, een ambitieus venture van een kleine Franse studio in Parijs. Na de onthulling van de sport afgelopen zomer wijdde het onafhankelijke vaktijdschrift JV er zijn voorpagina aan, en de krant Le Monde heeft het zojuist toegevoegd aan de lijst met meest verwachte video games van 2023.

Jeugd tussen zeewater en videogames

De sport is nog niet uitgebracht, maar het universum kent al enig succes. En dit universum is deels te danken aan de verbeeldingskracht en Bretonse herinneringen van Ronan Coiffec, de oprichter van de studio en de inventive director van de sport – “sport director”, in zeer Engels videogamejargon.

In Beneath The Waves begeleiden spelers Stan, een professionele duiker, en enkele bewoners van de zeebodem, zoals walvissen (Parallel Studio – Quantic Dream)

Mijn vader was zeeman bij het leger en werkte in Lorient. Ik bewoog me rond zijn diensten, altijd dicht bij de zee

Geboren in Lorient voordat hij opgroeide in Quimperlé (29), sproeide de bijna 40-jarige internet zoveel als in videogames. “Mijn vader was matroos in het leger en werkte in Lorient. Ik bewoog me rond zijn veranderingen, altijd dicht bij de zee ”, zegt de man die nu in Parijs woont. Jeugd om boten te bezoeken, volg het pad van havens. De joystick werd al snel onderdeel van deze maritieme wereld toen zijn vader “een oude Atari met veel spelletjes mee naar huis nam”.

Ronan Coiffec, op het Parijse hoofdkantoor van Parallel Studio, opgericht in 2015 met twee andere videogamespecialisten
Ronan Coiffec, op het Parijse hoofdkantoor van Parallel Studio, opgericht in 2015 met twee andere videogamespecialisten (Parallel Studio – Quantic Dream)

Beginnend met Atari en Ubisoft

Met een pastime wordt videogame een leidraad in een tijd dat hij aarzelt om zijn studie voort te zetten. “Mijn leraar beeldende kunst in Quimperlé legde me uit dat we in videogames konden werken.” Een horizon waar Ronan Coiffec “nooit eerder aan zou hebben gedacht”, maar die hij besluit na te streven. Utilized Arts in Brest, destijds een faculty voor kunst en design in Parijs, opende de deur naar videogamestudio’s, waaronder Atari en Ubisoft. Wat vindt hij zo leuk? “Het universum betreden en jezelf onderdompelen alsof je een boek leest, met sterkere implicaties.”

Commandant Cousteau heeft mijn jeugd op zijn kop gezet

Duik erin: dit is het startpunt van Beneath the Waves. Spelers nemen de rol aan van Stan, een rouwende professionele duiker die op de bodem van de Noordzee werkt voor een oliemaatschappij. Om hem heen: duisternis, maar ook mariene fauna en flora om te ontdekken door te zwemmen of dankzij een kleine onderzeeër. Deze onderzeeër, met zijn retrovormen, leent nog steeds van een bekend personage. “Commandant Cousteau heeft mijn jeugd op zijn kop gezet”, herinnert Ronan Coiffec zich. Tijdens zijn middelbare schooltijd in Quimperlé en ronddwalend in Emmaüs, ontdekte hij gefascineerd ‘een heleboel boeken van Cousteau in de zeewereld’.

Links een van de onderwatervoertuigen die gebruikt kunnen worden in Under The Waves.  Aan de linkerkant, SP-350, de eerste duikende schotel van Jacques-Yves Cousteau's Calypso oceanografieschip.
Hyperlinks een van de onderwatervoertuigen die gebruikt kunnen worden in Beneath The Waves. Aan de rechterkant, SP-350, de eerste duikende schotel van Jacques-Yves Cousteau’s Calypso oceanografieschip. (Parallel Studio / Wikimedia Commons – Marine/PD-USGov)

Erika’s zinken als eerste inspiratie

Later ontdekte hij echter dat sommige uitvindingen en expedities van Cousteau werden gefinancierd door oliemaatschappijen. Deze discrepantie resoneert met de Bretonse ervaring. In december 1999 zonk Erika en vervuilde de stranden van Bretagne. De gebeurtenis zal hem markeren. Het onderwerp wordt zijn eerste spel, geproduceerd in zijn kostschool in Brest. In dit prototype “moest het personage olie van de zeebodem verwijderen”, waarbij elk schoongemaakt oppervlak woorden onthulde. Oorsprong onder de golven.

De korrel van de beelden en de retro-futuristische stijl maken deel uit van de artistieke keuze van de game om een ​​specifieke sfeer te introduceren, doordrenkt van technologie uit de jaren 70 en 80.
De korrel van de beelden en de retro-futuristische stijl maken deel uit van de artistieke keuze van de sport om een ​​specifieke sfeer te introduceren, doordrenkt van technologie uit de jaren 70 en 80. (Parallel Studio – Quantic Dream)

Samenwerking met Stichting Surfrider

Deze zorg voor het milieu blijft verankerd. We vonden het al in de vorige sport van de studio, Eqqo. In het geval van Beneath The Waves heeft de samenwerking met de Surfrider Basis, die strijdt voor de bescherming van de oceanen, het mogelijk gemaakt om groen denken in het hele venture te integreren. De keuze wordt aan de speler overgelaten om bijvoorbeeld achtergebleven spullen actief op te rapen. Doelstelling: “Bewustmaking, zonder moraliserend, door de interactiviteit van videogames, een krachtig middel”, oordeelt de ontwerper. “Het is een vorm van verantwoordelijkheid die we op ons hebben genomen.”

Under the Waves nodigt u uit om de mariene fauna en flora te ontdekken door te zwemmen of dankzij een kleine onderzeeër
Beneath the Waves nodigt u uit om de mariene fauna en flora te ontdekken door te zwemmen of dankzij een kleine onderzeeër (Parallel Studio – Quantic Dream)

Kortom, Beneath The Waves herinnert ons eraan hoeveel een controller serieuze en persoonlijke thema’s kan oproepen. De rouwproblematiek en deze te overwinnen golf verwijzen ook naar de persoonlijke geschiedenis van de ontwerper. De korrel van beelden of de retrofuturistische stijl spreken van zowel verdwijningen als natuurlijke cycli, zoals een golf die onderweg het landschap verandert.

De natuur wordt een persoon op zich

In dit avontuur wordt “de natuur een persoon op zichzelf” waar “het personage troost kan zoeken” om de onrust het hoofd te bieden. Nogmaals, een kleine real-life herinnering: Ronan Coiffec vond inspiratie voor een deel van het script van de sport door zichzelf een paar weken af ​​te zonderen op Groix Island (56). Ten slotte zal het ons niet verbazen dat de twee mede-oprichters van Parallel Studio aan zijn zijde twee andere liefhebbers van videogames zijn die verwant zijn aan de kustgebieden: Normandië of Corsica en de Côte d’Azur.

Beneath The Waves, ontwikkeld door Parallel Studio, uitgegeven door Quantic Dream. Verwachte première in 2023 op laptop, PlayStation, Xbox. De exacte datum is nog niet bekend gemaakt.

De figuur van Stan stelt ons in staat om eenzaamheid te zien als een menselijk spoor dat in de omgeving is achtergebleven
Het karakter van Stan stelt ons in staat om de kwestie van eenzaamheid te benaderen als een afdruk die de mens in de omgeving heeft achtergelaten (Parallel Studio – Quantic Dream)
Deze Breton gebruikte de zee en zijn jeugd om een ​​van de meest verwachte videogames van 2023 te maken
(Parallel Studio – Quantic Dream)

Leave a Comment